Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Amelie και Les Petits Mouchoirs

Τα τελευταια χρονια, εχω δει αρκετες ταινιες, χωρις να κολλαω σε καποιο συγκεκριμενο ειδος. Βλεπω τα παντα, θριλερ, τρομου,κοινωνικες, δραμα, κωμωδιες, ρομαντικες, ψυχολογικα θριλερ,αστυνομικες,γουεστερν,εποχης... και γενικα δεν εχω προβλημα με καποιο ειδος ταινιας, απλα σε γενικες γραμμες μπορω να πω πως προτιμω μερικα ειδη περισσοτερο απο αλλα. 

Τον τελευταιο καιρο, παρακοουθω περισσοτερο κοινωνικες, θριλερ, και αστυνομικες. (το χειροτερο μου ηταν οταν πριν ενα μηνα πηγα στο σινεμα μ παρεα και ειδαμε το Bourlesque),και για καποιο λογο με τραβαει ενα ειδος ταινιων που δεν μπορω να καταλαβω ακριβως τι ειναι μερικες φορες, αλλα παντα με κανει να στο τελος να προβληματιζομαι. 

Δυο απο αυτες τις ταινιες ειναι το Amelie και το Les Petits Mouchoirs (μικρα αθωα ψεμματα). Θα θεωρησω εντελως συμπτωματικο το γεγονος οτι και οι δυο ανηκουν στον γαλλικο κινηματογραφο, και θα επικεντρωθω στο περιεχομενο των ταινιων. 

Η πρωτη, Αμελι,ειναι η ιστορια μιας κοπελας η οποια παρατηρει τον κοσμο γυρω της, παρακολουθει και μαθαινει τους ανθρωπους γυρω της μεσα απο τις πραξεις τους, τις αντιδρασεις τους και μικρες καθημερινες ενεργειες που ολοι (ακομα και οι ιδιοι πολλες φορες) αγννοουν, και πραττει αναλογα με το ατομο καθε φορα. Οταν λεω πως "πραττει", εννοω πως θα πει ή θα κανει κατι φαινομενικα ασημαντο το οποιο ομως θα αλλαξει σημαντικα την ζωη του αλλου. Ταυτοχρονα η ιδια αντιμετωπιζει τα δικα της προσωπικα προβληματα με αναλογο αξιοπεριεργο τροπο. Στο τελος της ταινιας, παντα μενω με αναμεικτα συναισθηματα,ενω πρεπει να να αναφερθουμε και στο υπεροχο soundtrack 



H δευτερη ταινια κυκλοφορησε προσφατα στο σινεμα, και με το που ειδα το τρειλερ μου κεντρισε το ενδιαφερον. Το θεμα της ταινιας ειναι μια παρεα φιλων, που πανε διακοπες σε ενα μερος της γαλλιας και εκει αποκαλυπτονται συχνα τα μικρα προσωπικα προβληματα,θεματα και ψεμματακια που λεει καθε ατομο απο αυτους. Ειτε αυτο αφορα μια εγκυμοσυνη,ειτε μια προσωπικη ανασφαλεια, ειτε τα προβληματα σε μια σχεση, ειτε το οτιδηποτε, ολοι επικεντρωνονται στα προβληματακια τους και ολοι αγνοουν το μεγαλο προβλημα που εχει ενας φιλος του, οταν μπαινει στην εντατικη μετα απο το ατυχημα που ειχε, και ολοι τον εγκαταλειπουν.



2 σχόλια:

  1. Αγαπημενη μου ταινια η Amelie,σουρεαλ και ρομαντικη ταυτοχρονα,γλυκεια και μελαγχολικη,με μουσικα ακουσματα που σε ταξιδευαν σε αλλους τοπους κι αλλες εποχες.. :)
    Τη δευτερη δεν την εχω δει,θα την προμηθευτω συντομα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να την δεις και την δευτερη, αξιζει κατα τη γνωμη μου. Απλα να ξερεις οτι ειναι μεγαλη σε διαρκεια, 2,5 ωρες αν θυμαμαι καλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή